5 tips tegen cyberrisico's

Als u als bedrijf via computers, servers of via een online verbinding met de buitenwereld in contact komt, komen daar automatisch cyberrisico’s bij kijken. Cybercriminelen trekken een hele trukendoos open om aan persoons- en financiële gegevens te komen. De gevolgen voor u als bedrijf zijn immens: digitale gegevens zijn gaan verloren, de IT-afdeling moet er in allerijl voor zorgen dat de problemen worden opgelost en de buitenwereld verneemt wat er aan de hand is, wat kan resulteren in reputatieschade van uw bedrijf. Dit alles kost geld en de financiële gevolgen kunnen zich in rap tempo opstapelen, waarbij een faillissement niet ondenkbaar is.

1. Stel beveiliging in voor mobiele devices

Als medewerkers voor hun werk gebruikmaken van mobiele devices als smartphones en tablets is er sowieso sprake van een cyberrisico. Er zijn meerdere diensten die mobiele devices kunnen beveiligen. Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele telefoon of tablet als een computer. Het is dan ook noodzakelijk om mobiele devices te beveiligen als een computer. Het is een must om een viruspakket te installeren. Daarnaast is het aan te raden om een app te installeren die een mobiel apparaat van afstand kan blokkeren of wissen. Zie het als een soort van Find my iPhone, maar dan een zakelijke variant. Als laatste is het belangrijk om privé en zakelijke data op een mobiel device te scheiden.

2. Stel beveiliging in voor de Chrome browser

De Chrome browser is van essentieel belang als u in de cloud gaat werken. Het is noodzakelijk om de browser te beveiligen voor interne invloeden, maar ook voor invloeden van buitenaf. Daarom beveiligt u de browser middels diverse Security en Compliance tools. Voorbeelden zijn onder andere: laat u medewerkers wel of geen apps installeren, welke apps mogen wel en welke niet worden geïnstalleerd door de medewerker en mag data wel of niet via een usb-stick worden toegevoegd? De Security en Compliance tools kunnen een uitgebreide bescherming bieden. Laat uw bedrijf goed adviseren over de mogelijkheden.

3. Neem uw applicatiebeheer onder de loep

Welke applicaties zijn wel en niet geschikt om zakelijk te gebruiken? Onderzoek bij elke applicatie of deze geschikt is vanuit een security-oogpunt. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van een online boekhoudpakket dan is het noodzakelijk dat er een 2 stappen authenticatie plaatsvindt, zodat ongewenste personen geen gebruik kunnen maken van het online pakket. Ditzelfde geldt ook voor het e-mailprogramma dat wordt gebruikt. Bij Gmail wordt ook gevraagd om een 2 stappen authenticatie. Een ander punt om rekening mee te houden, is of een API-sleutel aan en uit kan worden gezet. Bijvoorbeeld in het geval van een aanval van buitenaf wilt u de API-sleutel per direct kunnen uitzetten om de gegevensuitwisseling te stoppen.

4. Apparaatbeheer

Dit is ook een standaard onderdeel in Google. Met apparaatbeheer bepaalt u wie er wel en niet op welk netwerk mag werken. Dus wie krijgt er wel of geen toegang tot WiFi, ethernet- of VPN-verbinding. Daarnaast kunt u trusted WiFi instellen op kantoor, zodat u bezoekers de toegang geeft tot het WiFi-netwerk, zonder dat u het wachtwoord hoeft te geven. Andere mogelijkheden met apparaatbeheer zijn: aangeven welke scripts mogen worden gebruikt en bijvoorbeeld wie installeert een Adobe-plugin (de medewerker zelf of de IT-afdeling)?

De vier vorige tips zijn concrete handelingen die u kunt uitvoeren om de beveiliging van uw online zaken op orde te brengen. Maar een 100% garantie heeft u nooit. Het kan alsnog voorkomen dat u wordt aangevallen en dat er geen verweer is. Het laatste wat u wilt, is dat de schade van een aanval zo groot is, dat uw bedrijf niet kan blijven voortbestaan. Een hele goede mogelijkheid is om een verzekering af te sluiten. Middels een verzekering worden de mogelijke financiële gevolgen van een datalek, verlies of inbreuk beperkt en daarnaast wordt er rekening gehouden met de impact die reputatieschade en IT-gevolgen met zich meebrengen.

Kennismaken?

Met deze genoemde punten kan INTERNET OVERAL u helpen. Wij geven advies op maat en informatie over de verschillende mogelijkheden om uw cloudomgeving te beveiligen.

Deel dit bericht:

Inschrijven voor de nieuwsbrief


Voornaam*
Achternaam*
Email*
Neem de code over
Reload
Sluiten