Gevaren van gratis software

1. Minder functionaliteiten

Gratis software mist allerlei functionaliteiten. Zo kunnen medewerkers niet mailen vanuit hetzelfde account als vanuit het crm (oftewel het klantenbeheer) en hun mailadres eindigt niet op de domeinnaam van het bedrijf. Dit komt in de zakelijke markt minder professioneel over. Bij betaalde software zijn er doorgaans meer integratiemogelijkheden met de onderlinge systemen binnen uw bedrijf.

2. Eigendom kwijt

Voordat u gebruik kunt maken van gratis software, moet u een vakje aanvinken om de algemene voorwaarden te accepteren. De meesten van ons doen dit zonder ook maar een letter te hebben gelezen, maar in deze kleine lettertjes staat dat u de eigendomsrechten van de content overdraagt. Dit kan grote gevolgen hebben. Zo liet een platenmaatschappij een stagiair een website bouwen met gratis software. De muziekclips van een bekende dj werden erop geplaatst. Bijtijds werd door ons gelukkig gewaarschuwd, anders was de platenmaatschappij nu de eigendomsrechten kwijt over deze muziek.

3. Geen privacy

Bij de gratis dienst Whatsapp heeft dat bedrijf beschikking over alle telefoonnummers uit uw netwerk. Bij Facebook kunnen ze de foto’s, die u van uw kinderen plaatst, gebruiken in reclames. Zo geldt dat ook voor gratis software, de privacy ontbreekt bij het gebruik hiervan. Als een bedrijf met gratis software werkt en bedrijfsinformatie onderling deelt, kan alle gevoelige bedrijfsinformatie op straat komen te liggen.

4. Rotzooi op pc

Denk goed na, waarom software gratis is. Het is nooit echt gratis, bedrijven willen geld aan u verdienen door uw gegevens te gebruiken. Samen met de gratis software, krijgt u ongewenste rotzooi of ongewenste infecties op uw pc. Computers werken langzamer of lopen vervolgens helemaal vast. Plaatsers ervan zijn op zoek naar adresbestanden, credit card en andere privacy gevoelige gegevens voor eigen gewin van de hacker en om zichzelf vervolgens te verspreiden en te vermenigvuldigen. In IT-termen heet dit ‘Adware’ en/of ‘Malware’, soms kan het een ware plaag zijn binnen een bedrijf. De één steekt de ander aan. Met gratis software krijg u het uiteindelijk voor uw kiezen.

5. Deur open voor hackers

WordPress is het meest gebruikte tool om sites mee te bouwen, het is gratis te gebruiken. WordPress is een ‘open source’ tool, wat inhoudt dat iedereen de achterkant van WordPress kan verbeteren. Het grote nadeel hieraan is dat er aan de zijde van developpers géén toezicht op beveiliging is. Met het gebruik van WordPress met ongecontroleerde plug-ins zet u onbedoeld de deur open voor hackers die uw site kunnen platleggen. Kies voor betaalde software zodat uw site beschermd is tegen hackers die uit zijn op uw klantgegevens of laat het door professionals doen die verder kijken dan alleen een mooie vormgeving.

6. Irritante reclames

Met gratis apps krijgt u reclames waar u niet op zit te wachten. Het is toch fijner om zelf bewust iets te kopen en niet te worden geconfronteerd met irritante reclames. Uw zoekgedrag laat sporen na op het internet en daar spelen bedrijven op in. Met een zakelijke en betaalde versie van Gmail (Google for Work) heeft u geen reclames meer rond uw inbox.

Wel doen: laat u adviseren

Kortom: Gratis bestaat niet. Kijk naar de kleine letters in de algemene voorwaarden, vink die niet zomaar aan. Wees bewust van wat u online doet. Kies voor betaalde systemen, dan krijgt u een beter werkend, veilig systeem. Bovendien kunt u dan ook bellen voor hulp, mocht er iets aan de hand zijn.

Neem contact met ons op

Wij kunnen u vrijblijvend adviseren over het meer en meer via Internet gaan werken. zodat u geen zorgen heeft over de veiligheid en werking van uw computersystemen. Al vanaf € 6 per maand per medewerker is het bijvoorbeeld mogelijk om te werken met de zakelijke variant van Gmail. INTERNET OVERAL denkt graag met u mee. We zijn gespecialiseerd in het bedenken van cloud based bedrijfsoplossingen op maat voor uw bedrijf, zodat alle medewerkers op een veilige manier online kunnen werken, waardoor de productiviteit van uw bedrijf wordt verhoogd.

Kennismaken?

Naar de Contactpagina

Deel dit bericht:

Inschrijven voor de nieuwsbrief


Voornaam*
Achternaam*
Email*
Neem de code over
Reload
Sluiten