ICT beslissingen die je NIET moet nemen

1. Installeer geen software meer op eigen server

De hele wereld gaat online, het is echt niet meer van deze tijd om software op een eigen server te installeren. Waarom zou je afhankelijk willen zijn van een server in je eigen gangkast? De Essent energiecentrale en Watervoorziening bouw je toch ook niet in het klein na in de garage? Ga cloud-based werken, dan kunnen wordt de techniek voor je geregeld en kunnen alle werknemers vanaf elke plek werken. Met een eigen server moet je ook zelf alle updates doen of iemand langs laten komen als er wat aan de hand is. Bovendien kosten de stroomkosten van een server, plus de kosten van de airco om weer af te koelen, al meer dan een abonnement op cloud-based werken. Ook wanneer je echt nog een heel bijzondere server based applicatie hebt kan je in de meeste gevallen volledig online werken.

2. Koop geen bedrijfsapplicaties van verschillende merken.

De trend van vandaag is dat bedrijven die op zoek zijn naar bedrijfssoftware op Google naar applicaties zoeken en zonder één en ander te overdenken van alles aanklikken en kopen (zo ook op Smartphone gebied). Ze hebben bijvoorbeeld nu een boekhoudpakket nodig en schaffen het direct aan. Daarna hebben ze weer iets anders nodig en kopen een applicatie van een andere aanbieder. Dan wordt gezocht op integratie specialisten en gevraagd om de boel aan elkaar te koppelen. Op deze wijze kost een dergelijke koppeling al gauw factor 10 meer dan de software zelf nog los van de inrichtingskosten. Wanneer men daarna gaat upgraden en er mutaties zijn kan men opnieuw de portemonnaie trekken. Om later niet in de problemen te komen, is het beter de bedenken welke processen onderling verbonden zijn en wat er gebeurt als je bedrijf gaat groeien. Kijk niet alleen naar de user interface maar vooral naar compatibiliteit. INTERNET OVERAL biedt geïntegreerde workflow oplossingen aan voor front- en backoffice te koppelen aan Google for Work.

3. Vermijd telecombedrijven zonder ACM (OPTA) registratie

Het ACM (Autoriteit Consument & Markt) houdt toezicht op telecombedrijven om te zien of zij zich aan de wet houden. Daarbij wordt gekeken naar bedrijfscontinuïteit en veiligheid. Net als in de financiële sector door de AFM worden bedrijven ge-audit op hoe je met klanten omgaat en welke voorwaarden worden gehanteerd. Check vooraf of het bedrijf waarmee je in zee gaat wel geregistreerd is. De door u toevertrouwde persoonlijke data staat dan veiliger dan bij de eerste de beste aanbieder. Juist omdat we meer en meer online gaan werken, is het zaak om dat goed te checken. Als je dus besluit om je ICT anders in te richten, laat het dan niet doen door het eerste de beste bedrijfje dat langs komt, maar denk er goed over na.

4. Laat je webbouwer niet de hosting regelen

In de regel veranderen bedrijven gemiddeld om de twee jaar van website en vaak ook van webbouwer. Als deze ook de hosting regelt en je routing van je mailverkeer inricht is dat niet zo handig. In de praktijk heb je met een cloud en of telecom infrastructuur provider een veel langere relatie en denkt deze meer na over beveiliging, beschikbaarheid en monitoring. Sterker nog wie heeft de van A tot Z de verantwoording voor de routing van je email-infrastructuur. Wannneer je dit centraal belegt is het voor de opdrachtgever duidelijk wie hij moet bellen bij calamiteiten. En met het meer en meer afhankelijk zijn van de werking van je online omgeving lijkt me dat meer dan evident. Kijk dus goed naar het grote geheel.

5. Maak duidelijk wie eindverantwoordelijk is voor ICT

Bij ICT beslissingen zijn vaak meerdere partijen betrokken, zoals aanbieders van telecom, software, netwerk, workstations en randapparatuur. Als de onderlinge werking niet goed is, heb je een groot probleem. Wie is er eindverantwoordelijk als er iets misgaat? De kans is groot dat ze naar elkaar gaan wijzen. Zorg daarom voor één single-point of contact waar je terecht kunt. Kijk ook binnen je bedrijf wie je verantwoordelijk maakt voor de ICT beslissingen, huur desnoods een freelancer in. Wie heeft de meeste kans van zaken om het voortouw te nemen, je handige neefje, toch niet zeker? Denk goed na over de rol en functie van ICT binnen je bedrijf en hoe je ervan afhankelijk bent bij de dagelijkse processen. Als je een overstap maakt van een oude naar nieuwe omgeving op ICT gebied, laat je dan adviseren. Ga naar een partij met een breder perspectief met kennis van cloud, telecom, web, mobiel en IT, zoals INTERNET OVERAL.

Deel dit bericht:

Inschrijven voor de nieuwsbrief


Voornaam*
Achternaam*
Email*
Neem de code over
Reload
Sluiten